De Dirigent

Enrico Ruggieri, geboren in Italie in 1982, studeerde daar eerst architectuur en begon later een piano-opleiding. in Rome en Bologna studeerde hij koormuziek en koordirectie en behaalde in 2017 zijn masters aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Enrico volgde diverse masterclasses met musici, gespecialiseerd in koordirectie en oude muziek, zoals Tonu Kalijuste en Peter Phillips. Hij heeft al vele koren gedirigeerd met een heel divers repertoire: kerkmuziek, volksmuziek, oude muziek en modernere muziek. Zijn hart ligt evenwel bij de polyfonie en madrigaalmuziek van de late Renaissance en vroege Barok. Hij deed uitgebreid onderzoek naar de Portugese gewijde muziek uit de 18e eeuw, waar hij transcripties van maakte en concert-uitvoeringen van gaf. Op dit moment is Enrico Ruggieri vaste dirigent van het Haags Renaissance Kamerkoor en de projectkoren Madrigale Amsterdam en Madrigale Den Haag.

  • Zijn passie voor dirigeren verwoordt hij op deze manier:

“… maar wat me echt raakt in mijn werk zijn de mensen. In de eerste plaats is dat hun stem, hun instrument, maar ook datgene waar ze in geloven, hun gevoelens en verwachtingen. Muziek maken is het samenbrengen van die energie in de mooist mogelijke uitvoering, met wederzijds respect. Als de dirigent niet alleen de maat slaat, maar ook zorgt dat de muziek zich kan verbinden met gevoel en emotie, dan ontstaat dat gouden moment van eenheid tussen koor en dirigent…, dat is waar ik naar streef!”

.